søndag 12. februar 2012

Første forsøk på partial mash

I går brygget jeg Smoke on the Porter, og det var første gang jeg forsøkte meg på BIAB og partial mash.

Hva er BIAB?
Det er en metode for å gjøre om stivelse i malt (korn) til sukker som gjæren kan spise. Malt er korn hvor man har satt i gang spiringsprosessen såvidt, for så deretter å tørke kornet for å stoppe prosessen igjen. Det gjør at enzymer i kornet vil bli frigjort, slik at når man igjen legger kornet i varmt vann vil disse enzymene bli aktive. Enzymene omdanner stivelse i kornet til sukker, og fungerer best ved ca 65 grader.
BIAB står for "Brew In A Bag", og er en metode som stammer ifra Australia. Den går ut på at alt maltet blir lagt i en finmasket pose, for deretter å bli lagt i en kjele med alt vannet man skal ha videre med seg til koking av vørter. Etter 60-75 minutter ved rundt 66-68 grader fjernes posen og man kan gå videre med bryggingen. Veldig enkelt!

Hva er parial mash?
Mesh betyr på norsk mesking, og er den prosessen nevnt ovenfor hvor stivelsen i maltet blir gjort om til sukker. Partial mash vil da si at man mesker kun noe malt, og resten av sukkeret vil komme i form av flytende eller tørt maltekstrakt. Dette kan være veldig gunstig for de som ikke har stor nok kjele/kar til å meske i. Fordelen med partial mash i forhol til ren ekstraktbrygging er at man har mange flere muligheter til å lage ulike typer øl som krever malt som ikke kommer i ekstraktform. I min batch #5 (Smoke on the Porter) måtte jeg meske for å få utbytte av røykmaltet, münichmaltet og hvetemaltet jeg hadde kjøpt inn.

Under vil jeg legge ut noen bilder fra bryggedagen min i går.

Hyttekjele isolert med liggeunderlagPosen med malt er lagt i kjelen, klar for mesking!

Mesking er ferdig, og vørter er klar for kok
Koking snart ferdig!

Og hva skjer dagen derpå? Jo gjæringen er godt i gang! Se videoen over :-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar