onsdag 16. januar 2013

Smaking: Robust Porter

Dette er det første øllet jeg har tenkt til å stille med i NM i hjemmebrygging 2013, i klassen mørk ale. Porteren er brygget med hele 7 typer malt, som jeg håper skal bidra med kompleksitet. I skrivende stund står både min Galaxitra Pale Ale og Harvest Double IPA og gjærer. Den av disse jeg synes blir best skal jeg stille med i klassen for lys ale. Jeg har flasket noen spesialversjoner av dette øllet. I 3 flasker ble det tilsatt 2 eikekuber mens det i 4 flasker ble tilsatt 1 eikekube. Eikekubene ble marinert i bourbon i noen dager først. Eikekubene var av typen fransk medium. En smak av disse kommer i mars etter planen.

Utseende:
Skummet er en finger tykt, beige og med fine små bobler, men det faller fort i glasset. Fargen er så dyp brun at den i grunn kan sies å nesten være helt svart.

Aroma:
Kaffe, lakris, mørk malt og noe brød er luktene som umiddelbart fanges opp av nesen min. Duften er akkurat slik jeg forventer av ølstilen. Ingen umiddelbare fruktestere merkes, men det er et bevisst valg da øllet er gjæret med en nøytral amerikansk gjær.

Smak:
Her er det mange smaker på samme tid! Middels maltsmak, karamell, toasta brød og sjokolade er best beskrivende. Brødpreget er det jeg var mest ute etter ved dette øllet, og jeg må si at jeg er veldig fornøyd med resultatet. Fylden kommer av relativt høy restsødme samt bruken av noe rugmalt. Dessverre blir noe av disse gode smakene forstyrret av en litt for høy IBU. Jeg frykter at det var høyere alfasyrenivå i humlen jeg brukte enn det jeg beregnet. Ettersmaken domineres kanskje av denne bitterheten, samt et noe metallisk preg (på ingen dårlig måte).

Munnfølelse:
Om noe annet er den muligens noe overkarbonert. Fylden er solid!

Drikkbarhet og notater:
Dette er en god porter i skandinavisk stil. Jeg er spent på hva flaskene med eikekuber vil kunne tilføre av smaker. Jeg tror også dette er et øl som kan bli veldig god etter noen måneders lagring (om de blir så gamle).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar