torsdag 27. juni 2013

Newfarm Oat Wine & Newfarm Rye IPA - Ett år etter

Øl kan både være ferskvare og egnet for lagring, avhengig av stil. Generelt kan man si at mørkere øl med mer alkohol kan/bør lagres litt, mens lyse og humlerike øl er ferskvare. For snart ett år siden brygget jeg to øl som kan sies å være ferskvare. Da min oat wine var fersk smakte den fantastisk, mens et halvt år senere smakte den ikke spesielt godt lenger. Rye IPA'en min holdt seg lenger, men mye av den ferske humlesmaken ble tapt i stor grad.

Nå ett år etter produksjonen av disse har jeg kjørt en side-ved-side-test for å sjekke hvordan de nettopp er etter så lang lagring. Og hvem av dem som holder seg best i dag.

Newfarm Oat Wine

Aroma:
Svak sitrus og noe sur aroma. Igrunn veldig lite som treffer nesa, og ikke spesielt inbydende.

Smak: Sær smak som jeg mistenker å komme av maltsammensetningen i oppskriften. Noe sitrus. Trolig noe oksidert. Til tross for 9,3 % så er ikke denne egnet til lagring.Newfarm Rye IPA

Aroma:
Fortsatt en del sitrus igjen i aromaen, men veldig svak. Lukter generelt godt.

Smak: Noe papp i smaken som jeg ikke helt setter pris på, men kan for all del kjenne humlesmaken. Den har riktignok tapt seg like mye som humlearomaen. Dette øllet er ikke spesielt godt lenger, men jeg hadde klart å drikke opp flaska.


Sluttnotater:
IPA er ferskvare. Den bør drikkes opp innen 3-5 måneder etter produksjon.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar