fredag 8. november 2013

Smaking: Barleywine

En av mine favorittøltyper er barleywine. Dette er en øltype som kjennetegnes ved at den er høy i alkoholprosent (fra 9% og oppover). Stilen varierer veldig fra de engelske mer maltrike variantene til de kraftig humla amerikanske varianter. En personlig favoritt er Nøgne Øs Aurora Australis som de brygget i Australia hos Bridge Road.

Min egen barleywine består av mange malttyper for å gi den kompleksitet, samt at den har vært lagra på franske eiketerninger i nesten 3 måneder. Det er meningen at den skal stå i ett år før den regnes som klar, men jeg kjører allikevel en test nå etter 2 måneder på flaske.

Utseende:
Dyp rødbrun og passe klar. Lite fint skumlag.

Aroma:
Noe søtt og noe malt. Ikke veldig fremtredende aroma.

Smak:
Om mulig er den faktisk litt tynn i smaken. Noe malt, karamell og mørke bær. Eiken er veldig merkbar, med et subtilt hint av vanilje. Etter et år på flaske når den harske tresmaken har blitt lagret bort tror jeg øllet blir mer balansert.

Munnfølelse:
Passe karbonert og fyldig.

Drikkbarhet og notater:
Dette er en barleywine som helt klart ligger i det nedre sjiktet av engelsk barleywine rent smaksmessig og alkoholmessig. Jeg regner med at dette øllet kan bli veldig godt etter et år på flaske. Enn så lenge er den for "ung".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar