torsdag 10. april 2014

Anmeldelse: Ægir Gævle (Mackmyra whisky B.A)

Gævle Wee Heavy Barrel er Ægirs Lindisfarne Scotch Ale lagret 3 måneder på brukte fat fra det svenske whiskydestilleriet Mackmyra. Jeg fikk denne whiskyen av fetteren min til jul, og jeg er rett og slett veldig imponert over hva svenskene har klart å lage! Her skal jeg teste Gævle med et lite glass Mackmyra ved siden av for å se om hvilke smaker øllet har plukket opp fra fatene.

Mackmyra har igjen laget whisky på fatene Gævle har vært lagret på.


Pris: 83,3 NOK
Flaske: 0,5 liter
ABV: 7,0 %Beskrivelse:
Fargen er dyp brun og skummet er fint og ca to fingre tykt. Skummet holder seg også ganske godt i glasset. Det som treffer nesen er maltsødme, noe fruktighet og whisky. Det lukter godt, akkurat hva jeg forventer av stilen. Jeg kan ikke men hånden på hjertet si at jeg kjenner aromaen Mackmyra spesielt i øllet, men det er definitivt noe der.Men for en smak, her var det mye snadder! Gævle er en fullverdig scotch ale som kun har blitt bedre av å få litt tid på eikefat. Smakene som dominerer er maltsødme, fruktighet, vanilje og whisky. Andre smaker som ligger litt i bakgrunn er kaffe, karamell, eik og røyk. Smaken av eik, vanilje og naturligvis whisky kommer definitivt fra fatlagringen. Øllet er perfekt karbonert og det er noe på den søtere delen av bitterhetsskalaen - noe jeg setter pris på når det gjelder mørke øl.


Konklusjon:
Dette er til nå det beste øllet Ægir har produsert, og jeg kommer definitivt til å kjøpe flere flasker som skal stå frem til juletider. Dette må være et perfekt øl å kose seg med når året igjen går mot slutten.Score: 9.0 / 10


Tips!

Mackmyra whisky kan også fint benyttes til å lage gode whiskytrøfler! Disse har jeg laget selv og kan gå god for dem.

Oppskrift:
300 g kokesjokolade
2 dl kremfløte
30 g smør
0,5 dl whisky

Pynt:
Kakaopulver

Fremgangsmåte:
Kok opp kremfløten i en kjele. Ta kjelen av platen. Tilsett smør og sjokolade og la dette smelte i den varme fløten. Bland inn whisky til slutt. Avkjøl massen i kjøleskapet til den tykner.
Sprøyt ut masen i fingertykke lengder på et brett med bakepapir. Avkjøl noen timer. Skjær opp stengene i biter. Vil du gjøre det enklere kan du bare forme klumper av den stivnede sjokolademassen uten å sprøyte den ut til lengder i forkant (det har jeg gjort med trøflene på bildet).
Rull trøflene i kakao. Oppbevares kjølig.

Noen ekstra tips: Sett miksen i fryseren til den er fast og fin, for det kan ta litt tid i kjøleskapet. Når du skal lage trøffelbitene så bruk mest mulig en teskje og minst mulig henda. Dette blir fort kliss! Prøv å være rask så de smelter minst mulig i fingra.
Oppskrift og bilde hentet fra Det søte liv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar