tirsdag 24. februar 2015

Batch #45: Newfarm Sour Nightbird

Etter å ha lest i boka til Michael Tonsmeire (aka The Mad Fermentationist) har jeg fått inspirasjon til å lage surøl. Jeg skal bruke en teknikk som man kan kalle for "sour worting". Dette går ut på at vørteren blir syrna med lactobacillus-bakterier (melkesyrebakterier). Forhåpentligvis blir dette et lett syrlig og friskt øl å vårsola eller sommervarmen.

På grunn av at lacto'en fermenterte ned vørteren til en SG på 1.019 har jeg valgt å tilsette 350 gram sukker ved kokestart (120 min). Dette vil få alkoholprosenten opp til ca 4,0%, som er godt innenfor original styrke på en saison.


Newfarm Sour Nightbird

ABV: ~4,0 %
Volum: 18 liter
OG: 1.019
IBU: 27

Malt
3,80 kg Pilsner Malt
1,00 kg Wheat Malt
0,10 kg Cara-Pils
0,35 kg Sukker

Humle
18 Palisade (8,0 % AA) - 90 min

Mesk
66°C i 75 minutter
74°C utmesk (10 min)

Vannjustering
Ingen

Gjær/bakterier
White Labs Lactobacillus brevis (WLP672)
- 1 rør tilsatt ukokt vørter i 3 dager på varmt bad

White Labs Saison 2 (WLP566)
- 1,5 liter starter på magnetrører
- Gjæres på 20 grader i 3-4 uker

Boil
120 min


Bryggedato: 27. februar

2 kommentarer:

  1. Kult. Jeg har også blitt inspirert av boken og av The Brewing Network Sour Hour. Har en berliner weisse på planen.

    Hvordan smakte vørteren da du tilsatte gjæren? Kokte/pasteuriserte du vørteren først?

    SvarSlett
  2. Altså så tok jeg mesken etter jeg hadde fjerna maltet og tilsatte i et gjæringskar (etter å ha kjølt ned til 40 grader). Så tilsatte jeg Lactoen. Etter 120 minutter koking så er alt helt sterilt :)
    Vørteren før jeg pitcha gjæra smakte surt og deigete (litt som en berliner weisse!). Men fortsatt litt søt pga en OG på ca 1.040 (tilsatte sukker under kokinga for å ikke lage lettøl).

    SvarSlett