mandag 31. august 2015

Smaking: Newfarm Jouko Oatmeal Stout

Dette er et øl jeg har hatt lyst til å brygge lenge, en kullsvart stout med tung kropp som ikke er altfor sterk. Den er tiltenkt sommersesongen, da jeg synes øl som dette passer svært bra sammen med grillmat. I tillegg er den også veldig fin å bruke i marinader og gryter. Det er brukt en bra mengde med havregryn for å få denne tykkere konsistensen.


Utseende:
Fargen er som å se inn i et svart hull! Her er det ikke noe lys som unnslipper glasset, akkurat slik det skal være. Skummet består av svært små bobler og er tykt, beige og fint. Skummet faller noe raskt men jeg antar glasset er noe av årsaken til dette (ikke vask ølglass i oppvaskmaskinen).

Aroma:
En herlig aroma av brent malt, maltsødme og noe estere fra den engelske gjæra. Disse esterene synes jeg går noe i retning av eik og vanilje, men også noe mørke frukter.

Smak:
Dette her smaker ærlig talt akkurat slik jeg forventer at en oatmeal stout skal smake. Riktignok med en utpreget engelsk stil grunnet gjæra, men dette var med vilje. Både for å få mer restsødme, og for esterpreget. Øllet er på langt nær så mørkt i smaken slik fargen skulle tilsi. Det er passe maltrikt med en noe metallisk ettersmak, tett etterfulgt av en lett metallisk bitterhet som passer høvelig greit.

Munnfølelse:
Lavt karbonert rett fra fat. Øl som dette gjør seg ved noe høyere temperaturer enn andre øl. Nå har jeg riktignok drukket dette på ca 17 grader, noe som er 4-5 grader for mye, men shit-au! Godt er det læll.

Drikkbarhet og notater:
Akkurat passe lettdrikkelig til å være et mørkt sommerøl.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar